WADA’nın 2024 Yasaklı Listesi artık yürürlükte

WADA’nın 2024 Yasaklı Listesi artık yürürlükte

Ajans sporcuları, çevreyi ve tüm paydaşları tramadol ile ilgili büyük değişikliğe dikkat etmeye çağırıyor

Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA), paydaşlara şunu hatırlatmak ister: 2024 Yasaklı Maddeler ve Yöntemler Listesi (Liste) ve 2024 İzleme Programı bugün (1 Ocak 2024) yürürlüğe girecek. 2024 Listesi, WADA İcra Komitesi (ExCo) tarafından 2024 tarihli toplantısında onaylandı. 22 Eylül 2023 ve ilk olarak şu tarihte yayınlandı: 28 Eylül 2023.

Liste sekiz listeden biri Uluslararası standartlar bunlar herkes için zorunludur İmzacılararasında Dünya Dopingle Mücadele Yasası(Kod). Müsabaka içi ve müsabaka dışı hangi maddelerin ve yöntemlerin yasaklandığını ve belirli sporlarda hangi maddelerin yasaklandığını belirler.

2024 İçin Önemli Değişiklikler

2024 için tüm Büyük Değişiklikler şu şekilde özetlenmiştir: 2024 Önemli Değişikliklerin Özeti ve Açıklayıcı Notlar tramadol ile ilgili aşağıdaki özel bilgileri içerir:

Açık 23 Eylül 2022 ExCo, WADA’nın tavsiyesini onayladı Uzman Danışma Grubu Listesi(EAG), 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, narkotik tramadolün yarışmalarda yasaklanmasına karar vermiştir. Uygulamadaki gecikme, özellikle sporcuların eğitimi, çevreleri ve tıbbi bakım ile ilgili olarak, paydaşların bu değişikliği öğrenmeleri ve buna uyum sağlamaları için yeterli zamana sahip olmalarını sağlamaktı. personel.

Tramadol WADA’da İzleme Programı ve bu program aracılığıyla toplanan veriler, sporda önemli bir kullanım olduğunu gösterdi. Fiziksel bağımlılık, opiat kullanım bozukluğu ve aşırı doz riskiyle birlikte tramadolün kötüye kullanımı dünya çapında endişe vericidir ve birçok ülkede kontrollü bir ilaç olmasına yol açmıştır. Açıklayıcı Notta belirtildiği üzere, WADA tarafından finanse edilen araştırma çalışmaları da tramadolün spor performansını artırma potansiyelini doğrulamıştır.

Yıllık Liste İnceleme Süreci

WADA, Ocak ayındaki ilk toplantıyla başlayıp 1 Ekim’de Listenin yayınlanmasıyla sona eren Listeye ilişkin yıllık revizyon sürecini yönetmektedir. Bu, en son bilimsel ve tıbbi araştırmalar, trendler ve kolluk kuvvetleri ve ilaç şirketlerinden toplanan istihbarat dahil olmak üzere WADA’nın EAG Listesinin topladığı bilgileri içeren kapsamlı bir danışma sürecidir; Taslak listenin paydaşlar arasında dağıtılması; ve onların önerileri dikkate alınarak taslağın revize edilmesi ve ardından Ajans tarafından gözden geçirilmesi Sağlık, Tıp ve Araştırma (HMR) Komitesi . HMR Komitesi daha sonra tavsiyelerini Eylül ayı toplantısında Listeyi onaylayan WADA’nın ExCo’suna sunar.

Bir madde veya yöntemin Listeye eklenebilmesi için aşağıdaki üç kriterden en az ikisini karşıladığının belirlenmesi gerekir:

  1. Spor performansını artırma veya geliştirme potansiyeline sahiptir
  2. Sporcular için gerçek veya potansiyel bir sağlık riskini temsil eder
  3. Sporun ruhuna aykırı

2024 Listesinin tamamı 28 Eylül 2023’te yayınlandı ve sporculara, çevrelerine ve diğer paydaşlara üç aydan fazla bir süre önceden bildirimde bulunarak, onların herhangi bir değişiklikten haberdar olmalarına olanak tanıdı. Sonuçta sporcular vücutlarında bulunan yasaklı maddelerden ve kullanıldığı tespit edilen yasaklı yöntemlerden sorumludur. Sporcuların çevresi de suç ortağı olduğunun belirlenmesi halinde Anti-Doping Kural İhlallerinden sorumludur. Sonuç olarak, bir maddenin veya yöntemin durumuyla ilgili herhangi bir şüphe varsa, tavsiye için ilgili Anti-Doping Kuruluşlarıyla (Uluslararası Federasyon veya Ulusal Anti-Doping Kuruluşu) iletişime geçmeleri önemlidir.

Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası Programı

Listede yer alan yasaklı bir madde veya yöntemi kullanmak için meşru tıbbi nedeni olan sporcuların, Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKI) belirtilen kriterleri karşılayıp karşılamadıklarını belirlemek için Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnalarına İlişkin Uluslararası Standart (ISTUE). TUE Programı, sporcular, doktorlar ve anti-doping paydaşları tarafından büyük bir kabul gören elit sporun titiz ve gerekli bir parçasıdır.

Eğitim kaynakları

Yukarıda bağlantısı verilen belgelere ek olarak WADA, kendi projesinin bir parçası olarak bir dizi eğitim kaynağı sağlamış veya sağlayacaktır. Kod Uygulama Destek Programı (CISP). Bu kaynaklara aşağıdaki bağlantılardan ve Ajansın web sayfasından ulaşabilirsiniz. Dopingle Mücadele Eğitim ve Öğrenme Platformu (ADEL) ve şunları içerir:

Diller ve Formatlar

2024 Listesi, 2024 Değişiklik Özeti ve Açıklayıcı Notlar ile 2024 İzleme Programı şu adresten indirilebilir: WADA’nın web sitesiİngilizce, Fransızca ve İspanyolca. Liste ayrıca Arapça, Almanca, Yunanca, Portekizce ve Türkçe dillerinde de mevcuttur.

Listeyi diğer dillere çevirmek isteyen paydaşlardan, ilgilendiklerini [email protected] adresine bildirmeleri rica olunur. WADA daha sonra gerekli dosyaları sağlayacak ve çeviri tamamlandıktan sonra çevrilmiş Listeyi Ajansın web sitesinde yayınlayacaktır.

Liste mobil uyumlu dijital baskışimdi erişilebilir.

Kaynak: WADA

Previous PostNextNext Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir