WADA, 2023 Yasaklılar Listesi’ni yayınladı > World ParaVolleyWorld ParaVolley

WADA, 2023 Yasaklılar Listesi’ni yayınladı > World ParaVolleyWorld ParaVolley

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından yayınlanan 2023 Yasaklı Madde ve Yöntemler Listesi WADA’nın Yürütme Komitesi (ExCo) tarafından yapılan toplantı sırasında onaylanan (Liste) 23 Eylül 2022 ve 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girer.

Liste sekiz kişiden biridir Uluslararası standartlar hepsi için zorunlu olan imza sahipleri arasında Dünya Anti-Doping Kodu (Kod). Müsabaka içinde ve dışında hangi maddelerin ve yöntemlerin yasaklandığını ve özellikle sporlarda hangi maddelerin yasaklandığını belirler.

WADA Genel Direktörü Olivier Niggli şunları söyledi: “WADA, her yıl olduğu gibi, dünyanın dört bir yanından bilim ve tıp alanlarında kalifiye uzmanları içeren Yasaklılar Listesi ile ilgili kapsamlı bir istişare sürecine öncülük etti. Bu süreç, WADA’nın bilimsel araştırmaları gözden geçirmesine ve dünya çapında sporcu sağlığını ve temiz sporun bütünlüğünü korumak için Listeye eklenme kriterlerini karşılayan yeni veya mevcut herhangi bir yeni veya mevcut madde veya yöntemin dikkate alınmasını sağlamak için en son doping trendlerini belirlemesine olanak tanır. ”

2023 için Büyük Değişiklikler

2023 için tüm Büyük Değişiklikler aşağıdaki tabloda özetlenmiştir: 2023 Büyük Değişikliklerin Özeti ve Açıklayıcı Notlar.

2024 için tramadol ile ilgili Büyük Değişiklik

Ayrıca 23 Eylül’de ExCo’nun WADA’nın tavsiyesini onayladığı belirtilmelidir. Uzman Danışma Grubunu Listele uyuşturucuyu yasaklamak tramadol rekabette, 1 Ocak 2024’ten itibaren geçerlidir.

Uygulamadaki gecikme, tramadol yasağının rekabette pratik uygulamasının daha iyi anlaşılması için sporcuların, çevrelerinin ve sağlık personelinin geniş iletişim ve eğitimi için ek bir yıl sağlamaktır.

Ayrıca, sporcular için adaletin sağlanabilmesi için kesin prosedür ayrıntılarını ayarlaması için bilim camiasına zaman tanıyacaktır. Ayrıca, spor yetkililerine, anti-doping kapsamında tramadolün klinik amaçlarla güvenli kullanımını ele almak için sporcular ve tıbbi ve destek personeli için eğitim araçları geliştirmeleri için zaman verir.

Tramadol WADA’daydı İzleme Programı ve bu program aracılığıyla toplanan veriler sporda önemli bir kullanım olduğunu göstermiştir. Genel popülasyonda doza bağlı fiziksel bağımlılık, afyon bağımlılığı ve aşırı doz riskleri ile tramadol kötüye kullanımı endişe vericidir ve birçok ülkede kontrollü bir ilaç olmasına yol açmıştır. Açıklayıcı Notta atıfta bulunulan WADA tarafından finanse edilen araştırma çalışmaları, tramadolün spor performansını artırma potansiyelini de doğrulamıştır.

Sayın Niggli şöyle devam etti: “Sporcuları, çevrelerini ve tüm paydaşları, 2023 yılı için sporda yasaklanmış olan madde ve yöntemlerin kasıtsız kullanımından kaçınmak için Büyük Değişikliklerin Özeti hakkında bilgi sahibi olmaya teşvik ediyoruz. Özellikle tüm Anti-Doping’i rica ediyoruz. Dünya çapındaki kuruluşlar, 1 Ocak 2024’ten itibaren tramadol kullanımına ilişkin önemli güncellemeleri vurgulamak için Listeyi ve ilgili belgeleri sporcular, onların çevreleri ve yetkileri altındaki diğer ilgili paydaşlarla paylaşacak.

Yıllık Liste İnceleme Süreci

WADA, Ocak ayındaki ilk toplantıyla başlayan ve 1 Ekim’e kadar Liste’nin yayınlanmasıyla sona eren, Listeyle ilgili yıllık bir revizyon sürecine öncülük eder. Bu, WADA’nın Liste Uzman Danışma Grubu’nun en son bilimsel ve tıbbi araştırmalar, trendler ve kanun yaptırımı ve ilaç şirketlerinden toplanan istihbarat dahil olmak üzere bilgi toplamasını içeren kapsamlı bir istişare sürecidir; paydaşlar arasında bir taslak Liste dağıtmak; ve taslağı revize etmek için onların görüşlerini dikkate alarak, Ajans tarafından gözden geçirilir. Sağlık, Tıp ve Araştırma (HMR) Komitesi. HMR Komitesi daha sonra, Eylül toplantısında Listeyi onaylayan WADA’nın ExCo’suna tavsiyelerde bulunur.

Listeye eklenecek bir madde veya yöntemin aşağıdaki üç kriterden en az ikisini karşıladığının belirlenmesi gerekir:

  1. Spor performansını artırma veya artırma potansiyeline sahiptir.
  2. Sporcular için gerçek veya potansiyel bir sağlık riskini temsil eder.
  3. Sporun ruhuna aykırıdır.

Liste, sporcuların, çevrelerinin ve diğer paydaşların herhangi bir değişiklik hakkında bilgi sahibi olabilmeleri için yürürlüğe girmesinden üç ay önce yayınlanmıştır. Sonuç olarak sporcular vücutlarında bulunan yasaklı maddelerden ve kullanıldığı tespit edilen yasaklı yöntemlerden sorumludur. Sporcu çevresi, suça iştirak ettiği belirlenirse, Dopingle Mücadele Kural İhlallerinden de sorumludur. Sonuç olarak, bir maddenin veya yöntemin durumuyla ilgili herhangi bir şüphe varsa, tavsiye için ilgili Dopingle Mücadele Kuruluşları (Uluslararası Federasyon veya Ulusal Dopingle Mücadele Kuruluşu) ile iletişime geçmeleri önemlidir.

Tedavi Amaçlı Kullanım Muafiyeti Programı

Listede yer alan yasaklı bir madde veya yöntemi kullanmak için meşru bir tıbbi nedeni olan sporcular için başvuruda bulunabilecekleri belirtilmelidir. Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ) içinde belirtilen kriterleri karşılayıp karşılamadıklarını belirlemek için Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnaları için Uluslararası Standart (İSTU). TAKİ Programı, sporcular, doktorlar ve dopingle mücadele paydaşları tarafından ezici bir kabul gören elit sporun titiz ve gerekli bir parçasıdır.

Eğitim kaynakları

Yukarıda bağlantısı verilen belgelere ek olarak, WADA, kendi programının bir parçası olarak bir dizi eğitim kaynağı sağlamıştır veya sağlayacaktır. Kod Uygulama Destek Programı (CISP), Ajansın adresinden erişilebilen Dopingle Mücadele Eğitim ve Öğrenme Platformu (ADEL). Bu kaynaklar şunları içerir:

  • Bir CISP Kontrol Listesi – Gözden Geçirilmiş Listeyi Uygulamak (şu anda mevcut)
  • Sporcu ve Sporcu Destek Personeli (ASP) Tramadol hakkında bilgi formu (Kasım ayında sunulacaktır)
  • Tramadol hakkında Tıp Uzmanları Bilgi Notu (Kasım ayında sunulacak)
  • 2023 Listesine İlişkin Sporcu ve ASP Kılavuzu (Ocak 2023’te sunulacak)

Ayrıca WADA, hedef kitlelerini tramadol ile ilgili değişim konusunda eğitme çabalarında ADO’ları desteklemek için web seminerleri gibi ek eğitim faaliyetleri geliştirmeye çalışacaktır.

Diller ve Formatlar

2023 Yasaklılar Listesi; 2023 Değişiklik Özeti ve Açıklayıcı Notlar; ve 2023 İzleme Programı önümüzdeki haftalarda WADA’nın web sitesinde İngilizce ve Fransızca olarak indirilebilir ve İspanyolca ile birlikte takip edilebilir.

Listeyi diğer dillere çevirmek isteyen paydaşların ilgilerini [email protected] adresine bildirmeleri rica olunur. WADA daha sonra gerekli dosyaları sağlayacak ve çeviri tamamlandıktan sonra çevrilmiş Listeyi Ajansın web sitesinde kullanıma sunacaktır.

Listenin mobil uyumlu dijital sürümü 1 Ocak 2023’te yayınlanacak.

Kaynak: WADA

Previous PostNextNext Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir