Her Vücut Farklıdır

Her Vücut Farklıdır

Dünyanın En İyi Sporuna (ve Sporcularına) Koçluk Yapmaktan Öğrenilecekler
Yazan: Nicole Ban – Kanada Kadınlar Baş Antrenörü

Uluslararası Kadınlar günü kutlu olsun! Dünya Paravollesindeki az sayıda kadın Baş Antrenörden biri olarak gelecek nesillerin yolunu açmaktan gurur duyuyorum. Bu iş gerçekten bir nimet ve bunun için sonsuza kadar minnettarım. Ancak daha önce de söylediğim gibi, ben burada “dünyanın en iyi kadın koçu” olmak için yarışmıyorum, sadece olabileceğimin en iyisi olmaya çalışıyorum. Dönem.

Sporun geleceğinin daha fazla kadının koçluk, katılımcılık, hakemlik, duyuru, yöneticilik, liderlik gibi faaliyetlere dahil olduğunu görmek olduğuna inanıyorum ve özellikle sporda engelli kadınların sayısında bir artış görmeyi umuyorum. Oturarak voleybola katılan her kadın değişim yaratıyor ve dünyaya NELERİN MÜMKÜN OLDUĞUNU gösteriyor. Her gün kendilerinin en iyi versiyonu olmaya çabalayan ve ertesi gün bunu daha da geliştirmek için geri gelen bir grup güçlü, bağımsız kadına koçluk yapmaktan inanılmaz derecede gurur duyuyorum.

“Güçlü kadınlara sesleniyorum: Onları tanıyalım. Biz de onlardan olalım. Onları yetiştirelim.

– Bilinmeyen

Şimdi başlığa gelince, evet, bu “Herkes Farklıdır” kelimeleri üzerine bir oyun çünkü koçların spora her sporcunun farklı olduğunu bilerek yaklaştığında, onların benzersizliğini destekleyip kutladığında, kolektif tarafından daha fazlasının başarılabileceğine gerçekten inanıyorum.

Antrenör Nicole Ban, Mısır’ın Kahire kentinde düzenlenen 2023 Dünya ParaVolley Oturmalı Voleybol Dünya Kupası’nı gümüş madalyayla bitirdikten sonra Kanada’nın Paris 2024 Paralimpik Oyunları elemelerinde yer almasını sağladı.

Şu ana kadar muhtemelen bildiğiniz gibi (bildiğini tahmin ediyorum, çünkü burada bunu okuyorsunuz), oturarak voleybol sporcularının çeşitli engelleri ve sakatlıkları var. Para sporunun özü budur ve biz de bunu kutlamak için buradayız!

Üniversitede ve daha sonra yarı profesyonel düzeyde salon voleybolu oynadım. Daha sonra Koçluk Yüksek Lisans derecesini tamamladım ve bazı inanılmaz mentorlardan öğrenme fırsatı buldum. Daha önce sadece salon voleybolu oyununu biliyordum ve koçlukta ileriye giden yolu bildiğimi sanıyordum. Yüksek lisansım sırasında oturarak voleybol antrenörlüğü yapma fırsatı bulacağımı ve tüm (küçük ama bütün) antrenörlük dünyamın alt üst olacağını bilmiyordum… mümkün olan en iyi şekilde!

Kurabiye kesiciyi aldım, kutunun içinde kaldım, bir zamanlar bildiğim koçluk yaklaşımına çizgilerin içini renklendirdim ve pencereden dışarı attım. Hayatımın ne kadar değişeceğini bilmiyordum ve dokuz yıl ve iki Paralimpik Oyunun ardından geriye baktığımda, hayal edebileceğimden daha fazla değiştiğini gördüm ve bundan daha minnettar olamazdım.

Kanada Oturarak Voleybol Takımının Baş Antrenörü olmaktan büyük gurur duyuyorum ve antrenörlük yaptığım her sporcunun yolculuğundan daha da gurur duyuyorum. Bazı sporcular oturarak voleybolun ne olduğunu bilerek takıma katıldı, bazıları daha önce voleybola dokunmadan katıldı, bazıları doğuştan beri engel veya sakatlığa sahipti, bazıları ise katıldıkları zamana yakın bir zamanda sakatlık veya sakatlık yaşadı. Bu kadar farklı geçmişlere rağmen, her sporcu, mükemmelliğin peşinde koşarken zorluklar karşısında azimli olmak gibi ortak bir hedefte birleşiyor. Bu inanılmaz kadınlara koçluk yaparken öğrendiğim dersler paha biçilemez ve dünyayı nasıl gördüğüm ve koçluğa yaklaşımım üzerinde büyük bir etki yarattı, bu yüzden bu dersleri hepinizle paylaşmak istedim.

Birçoğuna sorun ve sonra biraz daha sorun. Meraklı olun ve sporcularınıza kendileri hakkında sorular sorun. Onlara, yaptıklarını neden yaptıklarını ve olabilecekleri en iyi sporcu olmaları için onları nasıl destekleyebileceğinizi sorun!

Oturarak voleybol antrenörlüğü yapmaya ilk başladığımda, “ayaklarını hareket ettir” demekten kendimi alıkoymak zorunda kaldım (bu antrenmanı her zaman salonda söylerdim ama bu sahada geçerli değil), bunun yerine onlara “en iyi nasıl yaparsın” diye sordum. hareket mi?”, “Kol(lar)ını mı yoksa bacak(lar)ını mı kullanmayı tercih ettiler?”, “İleriye”, “geriye” hareket etmek onlar için en kolayı mıydı? veya “yan yana?”. Sporcularınız kendi vücutlarının uzmanlarıdır ve onlara en iyi neyin işe yaradığını sormanızı öneririm.

Daha sonra oturup onlar gibi oynamayı ve hareket etmeyi deneyebilir miyim diye sordum… ve denedim ve başarısız oldum, sevdim ve biraz daha başarısız oldum.

Ve bugün buradayım, hâlâ onu seviyorum ve hâlâ deniyorum ama öğreniyorum, çok şey öğreniyorum… ve merakımı sürdürüyorum, cevabını bilmediğim zamanlarda sorular soruyorum.

Kelimenin tam anlamıyla, eğer yapabiliyorsanız, oturun ve voleybolun bu hızlandırılmış, çok daha zor versiyonunu oynamanın nasıl bir şey olduğunu deneyimleyin. Eğer salonda veya plaj voleybolunda yüksek düzeyde oynadıysanız, oturarak voleybolda becerilerinizi ikinci kez tahmin edecek ve her şeyi yeniden düşüneceksiniz. Bu harikadır ve büyümenizi, öğrenmenizi ve koçluk yaptığınız sporu takdir etmenizi sağlayacaktır.

Takıma katıldığım ilk günden beri sporcularımla oturup oynuyorum. Başlangıçta bana bu sporu öğrettiler ve bu sayede aramızda bir güven oluştu. Artık verdiğim geri bildirimleri daha ciddiye alıyorlar ve oyunumuzu nasıl geliştirebileceğimize dair çılgın ve çılgın fikirlerimi denemeye çok daha istekliler.

Para sporunun güzelliği; hiçbir şeyi yapmanın tek bir yolu yoktur. Evet, bir voleybol becerisini gerçekleştirmenin belirli bir yolu vardır ve birçok beceri, salondan veya plajdan aktarılabilir, ancak başlıktan da anlaşılacağı gibi, hiçbir sporcunun vücudu tamamen aynı değildir, bu nedenle voleybolu nasıl farklı şekilde öğreteceğinizi öğrenmeye başlayın.

Bir şeyi nasıl yapacağınızı bildiğinizi düşünüyorsanız, bu muhtemelen zorlanacaktır… hiç sadece iki elinizi kullanarak nasıl ayarlama yapacağınızı biliyor muydunuz? Artık tek eli olan sporcunuza bunu nasıl öğreteceğinizi öğrenmeniz gerekecek. Bu zor görünebilir ama heyecan verici, YENİ ŞEYLER DENEYİN! Yeniyi seviyoruz ve farklıyı seviyoruz çünkü en iyi konfor alanımızın dışında öğreniriz, o yüzden orada yaşamaya ve gelişmeye alışın.

Kullandığınız ekipmanı, antrenman planı oluşturma şeklinizi ve sporcularınızla konuşma şeklinizi değiştirerek başlayın (düşünün: mola).

Kullandığınız ekipmanların tümü salon voleybolu için yapılmış olacak ve muhtemelen çok yüksek olacaktır (ağlar, beyaz tahtalar, top arabaları, çember yerleştirme, blok hedefleri). Bunu kabul etmeyin, değiştirin. Örneğin, ekibimiz birden fazla top arabasını değiştirdi ve bunun uluslararası yarışmalarda da yapılmasının zamanı geldi. Antrenörlerinizin ve sporcularınızın topları dışarı çıkarmak için onlara ulaşabilmelerini sağlamak için basitçe arabaların bacaklarını kesin. Dünyanın sporcularınıza sağladığı şeyleri kabul etmeyin, bunların herkes için erişilebilir olmasını sağlayacak şekilde değiştirin.

Antrenmanınızı planlama şekliniz değişmek zorunda kalacak, daha verimli olmanız ve sporcularınızın zaman ve mekanda nasıl hareket ettiğini düşünmeniz gerekecek. Sporcuların bir antrenmanda pozisyon değiştirme veya hareket etme şeklini ve bunu yapmak için yerde kayarken alacakları süreyi düşünün. Antrenmanlarınızı sporcuya en iyi şekilde uyacak şekilde ayarlamaktan korkmayın; örneğin topu oturarak antrenmana girin, bu daha gerçekçidir ve sporcularınız bunun için sizi takdir edecektir.

Ve son olarak sporcularınızla konuşma şekliniz karşılıklı saygı yaratır. Yani… eğer onlar yerde oturuyorlarsa ve siz de aynısını yapabiliyorsanız, en azından denemeniz gerektiğini düşünmüyor musunuz? Mola verecekseniz ya da bir takım toplantısı yapacaksanız, diz çökün ya da oturun ya da mümkün değilse daha alçak bir sandalye alın. Sporcularınızla birebir veya grup halinde konuşurken göz teması kurun ve onlarla bulundukları yerde buluşacağınızı bildirin. Bu saygı yaratır ve spordaki her şey budur.

Bunlar küçük ama güçlü değişikliklerdir; onların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup onlara öncelik vermek için ekstra zaman ayırarak sporcularınızdan daha fazlasını elde edeceğinizi garanti ederim!

Evet, şampiyonluğa geri döndüm ama bu gerçekten de oturan bir voleybol antrenörü olarak başarınızın anahtarıdır. Sporcularınızın vücutlarını ve oturarak voleybol oynarken fiziksel olarak zaman ve mekanda nasıl hareket ettiklerini anlamak için zaman ayırın. Onlara, beceriyi öğretme şeklinizin anlamlı olup olmadığını ve onlar için bunu yapmanın mümkün olup olmadığını sorun. Yukarıda söylediğim gibi, onlar kendi bedenlerinin uzmanıdırlar ve onlara, onların benzersiz ihtiyaçlarını öğrenecek kadar önemsediğinizi gösterirseniz, sizden öğrenme olasılıkları daha da artacaktır.

Hiçbir iki sporcu oturarak voleybolda aynı beceriyi gösteremez ve bunu fark etmek ve onlara en iyi şekilde nasıl hareket edecekleri konusunda bilgi vermek sizin görevinizdir. Aynı beceriyi farklı şekilde öğretmenin mükemmel bir örneği, sağ elini kullanan bir sporcu için ataktır. İki sporcunun her ikisi de sağ eli baskın olabilir ve her ikisi de alt ekstremite ampute olabilir, ancak farklı bacaklarda amputasyonlar olduğu için yaklaşımlarını tamamen farklı uygulayacaklardır. Eğer sporcunuzun sağ bacağı varsa (sol bacak ampute), yaklaşmaya doğru ilerleyebilecek ve eli topla temas ettiğinde dizini yere koyarak hücum boyunca dönebilecektir. Ancak sporcunuzun sol bacağı varsa (sağ bacak ampute), atak yapması ve ardından vücudunu döndürmesi ve sol bacağı kendisine doğru yaklaştığında topla temas etmesi gerekecektir. Her sporcuya farklı eğitim vererek ve beceriyi gerçekleştirirken vücutlarındaki farkı fark ederek, performanslarını daha iyi etkileyebilecek geri bildirimler sağlayabilirsiniz.

Dürüst olmak gerekirse oturarak voleybol antrenörlüğü yaparken öğrendiğim birçok şeyi günlerce anlatabilirim ama eğlencenin yarısı kendi kendine öğrenmektir. Bunun, oturarak voleybolun dünya çapında ne kadar harika olacağının sadece başlangıcı olduğuna gerçekten inanıyorum; Spor başladığım günden beri çok ilerledi ve gelecek için heyecanlıyım. Sporcuların kendilerinin en iyi versiyonu olmalarını desteklemeye devam edersek; cesur olmak, risk almak ve beceri ve taktikleri uygulamak için yeni yollar denemeye devam etmek, bu oyunun nereye gideceğini söylemek mümkün değil.

Büyük hayaller kurmaya devam edin ve sporcularınıza da aynı şeyi yapmaları için ilham verin!


Kanada, bu Ağustos ayında Fransa’nın Paris kentinde üst üste üçüncü Paralimpik Oyunlarında yarışacak. Tokyo’da dördüncü olduktan sonra, büyük yarışmalarda arka arkaya üç gümüş madalya alarak dünya sıralamasında zirveye yükseldiler.

Previous PostNextNext Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir