WADA’nın 2023 Yasaklılar Listesi 1 Ocak’ta yürürlüğe giriyor > World ParaVolleyWorld ParaVolley

WADA’nın 2023 Yasaklılar Listesi 1 Ocak’ta yürürlüğe giriyor > World ParaVolleyWorld ParaVolley

Ajans, sporcuları, çevreyi ve tüm paydaşları 2024’te yürürlüğe girecek olan tramadol ile ilgili büyük değişikliği not etmeye çağırıyor.

Montreal, 21 Aralık 2022

bizim için daha fazla 29 Eylül 2022 tarihli iletişimDünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), paydaşlara şunu hatırlatmak ister: 2023 Yasaklı Maddeler ve Yöntemler Listesi (Liste) ve 2023 İzleme Programı 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. 2023 Listesi onaylandı. WADA İcra Komitesi (ExCo) 23 Eylül 2022 tarihli toplantısında.

Liste, sekiz listeden biridir. Uluslararası standartlar herkes için zorunlu olan İmzacılar arasında Dünya Dopingle Mücadele Yasası (Kod). Müsabaka içinde ve dışında hangi maddelerin ve yöntemlerin yasak olduğunu ve belirli sporlarda hangi maddelerin yasak olduğunu belirtir.

2023 İçin Başlıca Değişiklikler

2023 için tüm Büyük Değişiklikler, 2023 Önemli Değişikliklerin Özeti ve Açıklayıcı Notlar.

2024 için tramadol ile ilgili Büyük Değişiklik

Yine 23 Eylül’de ExCo’nun WADA’nın tavsiyesini onayladığı belirtilmelidir. Liste Uzman Danışma Grubu 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere rekabette narkotik tramadolün yasaklanması.

Uygulamadaki gecikme, müsabakalarda tramadol yasağının pratik uygulamasının daha iyi anlaşılması için sporcuların, çevrelerinin ve sağlık personelinin geniş iletişim ve eğitimi için ek bir yıl sağlamaktır.

Ayrıca, sporcular için adaletin sağlanabilmesi için bilimsel topluluğa kesin prosedür ayrıntılarını ayarlaması için zaman tanıyacaktır. Buna ek olarak, spor yetkililerine atletler için eğitim araçları geliştirmeleri ve tıp ve destek personeline dopingle mücadele kapsamında klinik amaçlar için tramadolün güvenli kullanımını ele almaları için zaman verir.

Tramadol, WADA’da İzleme Programı ve bu program aracılığıyla toplanan veriler, sporda önemli bir kullanım olduğunu göstermiştir. Doza bağlı fiziksel bağımlılık riskleri, afyon bağımlılığı ve genel popülasyondaki aşırı dozları ile tramadol kötüye kullanımı endişe vericidir ve birçok ülkede kontrollü bir uyuşturucu olmasına yol açmıştır. Açıklama Notunda atıfta bulunulduğu üzere, WADA tarafından finanse edilen araştırma çalışmaları, tramadolün spor performansını artırma potansiyelini de doğrulamıştır.

Yıllık Liste İnceleme Süreci

WADA, Ocak ayındaki ilk toplantıyla başlayan ve 1 Ekim’e kadar Listenin yayınlanmasıyla sona eren Liste ile ilgili yıllık bir revizyon sürecini yönetir. Bu, WADA’nın Liste Uzman Danışma Grubu’nun en son bilimsel ve tıbbi araştırmalar, trendler ve kolluk kuvvetleri ve ilaç şirketlerinden toplanan istihbarat dahil olmak üzere bilgi toplamasını; paydaşlar arasında bir taslak Liste dağıtmak; ve taslağın gözden geçirilmesi için sunumlarını dikkate alarak, ardından Ajans tarafından incelenir. Sağlık, Tıp ve Araştırma (HMR) Komitesi. HMR Komitesi daha sonra Eylül toplantısında Listeyi onaylayan WADA’nın ExCo’suna tavsiyelerde bulunur.

Bir madde veya yöntemin Listeye eklenmesi için aşağıdaki üç kriterden en az ikisini sağladığının belirlenmesi gerekir:

1. Spor performansını geliştirme veya iyileştirme potansiyeline sahiptir

2. Sporcular için gerçek veya potansiyel bir sağlık riskini temsil eder.

3. Sporun ruhuna aykırıdır.

Liste, sporcuların, çevrelerinin ve diğer paydaşların herhangi bir değişiklikten haberdar olabilmeleri için yürürlüğe girmesinden üç ay önce yayınlanır. Nihayetinde sporcular, vücutlarında bulunan yasaklı maddelerden ve kullanıldığı tespit edilen yasaklı yöntemlerden sorumludur. Sporcu çevresi, suç ortağı olduğu belirlenirse Anti-Doping Kural İhlallerinden de sorumludur. Sonuç olarak, bir maddenin veya yöntemin durumuyla ilgili herhangi bir şüphe varsa, tavsiye için ilgili Dopingle Mücadele Kuruluşları (Uluslararası Federasyon veya Ulusal Dopingle Mücadele Kuruluşu) ile iletişime geçmeleri önemlidir.

Tedavi Amaçlı Kullanım Muafiyeti Programı

Listede yer alan yasaklı bir madde veya yöntemi kullanmak için meşru bir tıbbi nedeni olan sporcular için başvuruda bulunabileceklerine dikkat edilmelidir. Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ) bölümünde belirtilen kriterleri karşılayıp karşılamadıklarını belirlemek için Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnalarına İlişkin Uluslararası Standart (ISTUE). TAKİ Programı, sporcular, doktorlar ve anti-doping paydaşları tarafından ezici bir kabul gören elit sporun titiz ve gerekli bir parçasıdır.

Eğitim kaynakları

Yukarıda bağlantısı verilen belgelere ek olarak, WADA, kapsamının bir parçası olarak bir dizi eğitim kaynağı sağlamıştır veya sağlayacaktır. Kod Uygulama Destek Programı (CISP), Ajans’ın web sitesinden erişilebilir. Dopingle Mücadele Eğitim ve Öğrenme Platformu (ADEL). Bu kaynaklar şunları içerir:

* Bir CISP Kontrol Listesi – Gözden Geçirilmiş Listeyi Uygulama (şu anda mevcut)

* Atlet ve Sporcu Destek Personeli (ASP) tramadol hakkında Bilgi Formu (şu anda mevcut)

* Tramadol ile ilgili Tıp Uzmanları Bilgi Formu (şu anda mevcut)

* 2023 Listesi için Sporcu ve ASP Rehberi (Ocak 2023’te mevcut olacak)

WADA, tramadol ile ilgili değişiklik hakkında hedef kitlelerini eğitme çabalarında ADO’ları desteklemek için web seminerleri gibi ek eğitim faaliyetleri geliştirmeye çalışacaktır.

Diller ve Formatlar

2023 Yasaklılar Listesi; 2023 Değişikliklerin Özeti ve Açıklayıcı Notlar; ve 2023 İzleme Programı, WADA’lardan indirilebilir. İnternet sitesi İngilizce, Fransızca ve İspanyolca olarak. Liste ayrıca Katalanca, Hırvatça, Danca, Almanca ve Yunanca olarak da mevcuttur.

Listeyi diğer dillere çevirmek isteyen paydaşlardan ilgilerini aşağıdaki adrese bildirmeleri rica olunur: [email protected]. WADA daha sonra gerekli dosyaları sağlayacak ve çeviri tamamlandıktan sonra tercüme edilen Listeyi Ajansın web sitesinde kullanıma sunacaktır.

The List’in mobil uyumlu dijital sürümü 1 Ocak 2023’te yayına girecek.

Previous PostNextNext Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir